Na de (neerwaartse) beurscorrectie van maart 2020 en een eerste herstel daarna zetten de beurzen hun opmars voort. Met het versoepelen van de lockdownmaatregelen verwachten vele beleggers dat de wereldeconomie terug zal aantrekken. De rellen in de VS en de vele handelsruzies worden in beleggersmilieus dan ook grotendeels genegeerd.
Centrale banken hebben een ongeziene hoeveelheid geld bij geprint en via overheidssteun en -subsidies komt dit geld in het economisch circuit terecht. Deze stimuli moeten ervoor zorgen dat bedrijven niet failliet zullen gaan.
Omdat overheden onbeperkte toegang hebben tot geld zullen de intresten een lange tijd zeer laag blijven. Hierdoor kunnen gezinnen en bedrijven goedkoop lenen om de economie weerom in gang te zwengelen.
Toch rijzen enkele bedenkingen :
- Zullen banken bereid zijn om leningen te verstrekken aan bedrijven en gezinnen in nood? Met de bankencrisis van 2008 in het achterhoofd zullen ze misschien wat omzichtiger te werk gaan in het verlenen van krediet. En zo niet, stevenen we dan niet af op een nieuwe kredietcrisis met alle gevolgen van dien?
- Doordat bedrijven zich moeten heroriënteren om rendabel te worden/blijven zullen er vele ontslagen vallen. (de golf van ontslagen is zich momenteel reeds aan het uitrollen). In België en Europa zal dit zorgen voor hogere werkloosheidsuitkeringen en bijgevolg nog verder oplopende kosten voor de overheid.
- De koopkracht van vele gezinnen zal hierdoor zienderogen dalen? In de VS waar het sociaal zekerheidsstelsel veel beperkter is zal dit leiden tot een nog grotere daling van de koopkracht en armoede bij een groot deel van de bevolking en bijgevolg tot een inkrimpen van de economie.
- De meesten onder ons weten dat de overheidsschulden steeds maar stijgen en verder stijgen. Zelfs bij een zeer lage rente of een nul-rente slagen overheden er niet in om hun schulden terug te dringen tot een lager bedrag of zelfs gewoon om het schuldbedrag op hetzelfde peil te houden. Vraag is dan ook wie dit straks allemaal gaat betalen? Met een op dit ogenblik al zeer hoge belastingdruk en met een flink stijgende werkloosheid in het vizier gaan we diep moeten tasten in één of andere trukendoos.
Een fragment uit “De Tijd”
“De beleggers dansen op een economisch kerkhof. De lockdownmaatregelen worden stilaan overal versoepeld, maar tegelijk wordt duidelijk welke schade de coronacrisis heeft aangericht: een nooit geziene economische krimp, tal van bedrijven die met financiële moeilijkheden kampen, een sterk oplopende werkloosheid.”
Omdat obligaties en spaarboekjes niets meer opbrengen worden meer en meer beleggers in de richting van aandelen aangetrokken. Want wat als U straks rente moet betalen (negatieve rente) om uw geld op een spaarrekening te mogen zetten?
En wat als straks de resultaten van bedrijven voor het tweede kwartaal worden vrij gegeven? Wat als de economie trager op gang komt dan verwacht en door grote werkloosheid in een blijvende neerwaartse spiraal terecht komt?
Ooit moet de gigantische factuur van de crisis worden betaald! Dat is een feit!
Daarom zijn we steeds op zoek naar oplossingen om U beleggingen met een degelijke maar vooral veilige meerwaarde te kunnen aanbieden.
Wij vonden deze bij de edelmetalen. Goud en zilver staan reeds 5.000 jaar als rots in de branding. Vandaar dat wij sinds 2018 een inschrijving hebben in het register van de Koninklijke Munt van België. Hierdoor kunnen wij U veilige beleggingen in edelmetalen aanbieden met een vaste meerwaarde.
Wenst U meer informatie over onze veilige beleggingen in edelmetalen? Bel ons voor een afspraak! Wij maken graag tijd voor U om u goed te informeren!
Kantoor Gerd Bergmans
Uw expert in verzekeringen en beleggingen