Ondernemingen willen hun werknemers op de best mogelijke manier beschermen en treffen hierdoor (verplichte) maatregelen. Maar wat als er toch iemand besmet geraakt met Corona op de werkvloer, is dit dan een arbeidsongeval? Wat met de thuiswerkers? En wat als de activiteiten tijdelijk uitgebreid worden naar thuisleveringen? Hieronder kan u een antwoord terugvinden op de meest gestelde vragen.
Is een Corona-besmetting een arbeidsongeval?
Om te kunnen spreken van een arbeidsongeval moeten er 4 voorwaarden voldaan zijn :
1. Er moet een arbeidsrelatie zijn
2. Er moet een ongeval zijn
3. Er moet een letsel zijn
4. Het ongeval moet gebeurd zijn tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.
Het zal moeilijk worden voor de werknemer om aan te tonen dat punt 2 en 4 voldaan zijn. Het slachtoffer moet namelijk bewijzen waar en wanneer hij besmet geraakte. Omdat het virus over heel België (bij uitbreiding wereldwijd) voorkomt, is het nagenoeg onmogelijk om precies aan te tonen op welk moment en op welke plaats de besmetting werd opgelopen.
De erkenning van een Coronabesmetting als arbeidsongeval zal eerder een uiterste uitzondering zijn.
Wat met de thuiswerkers?
Ook zij vallen onder een contract ‘Arbeidsongevallen’. Wat als jou thuis iets overkomt? Om van een arbeidsongeval te spreken moeten ook hier de 4 bovenstaande voorwaarden voldaan zijn. Het ongeval moet dus gebeurd zijn tijdens de uitoefening van de werkactiviteiten en er moet een verband zijn met de professionele risico’s van het werk.
Onderstaande voorbeelden zullen als arbeidsongeval bekeken worden :
– Een brandwonde die opgelopen werd tijdens het maken van thee of koffie tijdens de werkpauze
– Tijdens het plaatsnemen in de bureaustoel de werknemer van de stoel schuift
Volgende voorbeelden worden niet bekeken worden als arbeidsongeval:
– Zich bezeren tijdens de schoonmaak of het verzorgen van de huisdieren
– Het van de trap vallen op weg naar de voordeur om de privépost uit te halen
Tijdelijke uitbreiding van de activiteiten
Veel ondernemingen breiden hun activiteiten in deze periode uit met thuisleveringen om hun bedrijf draaiende te houden of om het verlies te beperken. Deze tijdelijke uitbreidingen worden voor de meeste verzekeringsmaatschappijen mee opgenomen in de contracten Arbeidsongevallen, Burgerlijke aansprakelijkheid en Auto. Dit voor zolang de opgelegde maatregelen van kracht zijn.
Wenst U te weten of deze uitbreidingen ook voor uw contract en voor uw maatschappij gelden dan kan U steeds contact opnemen met ons kantoor. Wij zoeken het voor U uit!
Heeft u nog andere vragen? Twijfel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij werken achter gesloten deuren, maar blijven volledig operationeel.