Het lijkt erop dat wateroverlast in ons land een vast nieuwsitem zal worden. Het veranderende klimaat zorgt in de winter voor meer langdurige regenval en in de zomer voor bijzonder hevige wolkbreuken. Hoe kunnen we onze voorzorgen nemen wanneer we gaan bouwen.
We blijven bouwen in overstromingsgevoelige gebieden. Gewoonweg omdat het soms mag en specifieker omdat die bouwgrond goedkoper is. Sommigen vallen ook voor de charme van de omgeving. Vooraleer je een bouwgrond koopt, informeer je bij de gemeente of je wel een bouwvergunning kunt krijgen. Een verkoper mag dan wel verplicht zijn te melden of zijn eigendom in mogelijk of effectief overstromingsgebied ligt, hij is niet verplicht te zeggen of je mag bouwen of niet. Wanneer bouwgrond in overstromingsgebied ligt, zal de gemeente nagaan of een overstroming van jouw toekomstige woning schade kan aanrichten aan het watersysteem. De lokale overheid verwacht immers dat je die voorkomt of herstelt. Is dat niet mogelijk, dan zal je geen bouwvergunning krijgen. Bovendien is de kans reëel dat je een hogere verzekeringspremie zult moeten betalen of je woning zelfs niet verzekerd krijgt wanneer het risico op overstroming te hoog ligt. Bespreek dat ook met je verzekeraar.
Ga je toch bouwen in een risicogebied, beveilig je dan tegen overstromingen met een aantal ingrepen.
- Bouw de vloer zo’n 30 centimeter hoger dan de hoogst gekende overstromingshoogte.
- Zorg ervoor dat het water altijd weg kan. Zo nodig voorzie je een pompinstallatie.
- Je kunt je heel wat viezigheid en schade besparen door terugslagkleppen te plaatsen op de regenafvoer en de vuilwaterafvoer. Bij een overstroming kan door de verhoogde druk de stroming in de riolen namelijk omkeren en je woning worden binnen geperst.
- Plaats waterdichte en verankerde deksels op regenputten. Zo worden zij niet vervuild bij een overstroming.
- Installeer geen ondergrondse stookolietank. De tank kan gaan drijven of olie verliezen.
- Vermijd bij nieuwbouw om ondergronds te bouwen. Eventueel kan je opteren voor een overstroombare kruipkelder.Om je woning en die van anderen van wateroverlast te vrijwaren, is het in overstromingsgevoelig gebied van groot belang om ‘plaats aan het water te laten’. Dat betekent bijvoorbeeld dat je je tuin het liefst niet ophoogt, maar als overstromingsgebied gebruikt of een ander stuk uitdiept om de ingenomen ruimte te compenseren. Je kunt nog meer overstromingsruimte vrijhouden door je woning op kolommen te bouwen en bovendien zo nog doeltreffender je woning van wateroverlast vrijwaren.
Heeft u nog geen polis die waterschade dekt? Neem dan spoedig contact met ons op. Wij zorgen voor de rest.